Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Οδεύοντας καιρικά προς τα Χριστούγεννα... Ανάλυση - σχολιασμός

Ανομβρία και χαμηλές θερμοκρασίες, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού, επί μακρόν.
To ύψος της βροχόπτωσης τον περασμένο Νοέμβριο στην Αράχωβα, ανήλθε στα 1,2 mm, ενώ η μέση θερμοκρασία μόλις στους 5,8 Κελσίου.
Ας δούμε συγκριτικά τον πίνακα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού Αράχωβας, για το Νοέμβριο από το 2008 και ένθεν.

NOEΜΒΡΙΟΣ, ΑΡΑΧΩΒΑ 1075m

ΕΤΗ       ΜΕΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ(C)   ΥΕΤΟΣ (mm)  
2008                        9.9                                   86
2009                        10.3                                 64
2010                        12.2                                 57
2011                        5.8                                   1.2

Οι Υψηλές πιέσεις που επικρατούν στην κεντρική Ευρώπη και την περιοχή μας ευθύνονται για την καλοκαιρία που επικρατεί επί μακρόν στο μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό τμήμα.


Πιο συγκεκριμένα, βαθύτατα χαμηλά που δημιουργούνται στον Ατλαντικό, κινούνται εξ΄ αιτίας της παραπάνω κατάστασης , κατά κανόνα προς Β-ΒΑ γεωγραφικά πλάτη, επηρεάζοντας με φαινόμενα την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Σκανδιναβικές χώρες και τα βορειότερα τμήματα της Γερμανίας.
Ταυτόχρονα στην Κεντρική Ευρώπη επικρατεί καλοκαιρία με ελάχιστες και πολύ τοπικού χαρακτήρα βροχές και χαρακτηριστικό Β-ΒΑ ρεύμα.

Τέλος Ατλαντικά χαμηλά που έχουν φορά προς τη νότια Ευρώπη, κατά μήκος της Μεσογείου, αποκόπτονται από την ουρά του αντικυκλώνα της Κεντρικής Ευρώπης που βρίσκεται στην Ιβηρική χερσόνησο.

Παροδικές και σύντομες εξάρσεις με ασθενή φαινόμενα, που παρατηρήθηκαν, δεν αλλάζουν την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας (ζωνική).

Επομένως το ζητούμενο είναι η αλλαγή της διάταξης της ατμόσφαιρας με τη μετακίνηση του αντικυκλώνα στα ΒΔ της Ευρώπης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να έρθουν τα πολυπόθητα χαμηλά στη χώρα μας, φέρνοντας τις βροχές και τα χιόνια.


Κάποια προγνωστικά μοντέλα συμφωνούν ότι λίγες μέρες πρίν τα Χριστούγεννα, θα αλλάξει το σκηνικό της κυκλοφορίας, με διαδοχικές κακοκαιρίες και αρκετά φαινόμενα (μεσημβρινή κυκλοφορία).

Όμως οιαδήποτε πρόβλεψη είναι αρκετά επισφαλής και έχει πιθανότητα λάθους πολύ μεγάλη, καθόσον οι μέρες που υπολείπονται είναι αρκετές ως τα Χριστούγεννα με αποτέλεσμα τα στοιχεία να μεταβάλλονται άρδην.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα έχουμε μια σαφή τάση αφενός μεν για την επικείμενη ή όχι αλλαγή του υπάρχοντος κακού καιρικού μοτίβου και αφετέρου δε για τον καιρό των Χριστουγέννων.

Εκτεταμένες υψηλές πιέσεις, 
αποκόπτουν την κίνηση των χαμηλών προς την περιοχή μας

Θα παρακολουθούμε διεξοδικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και θα επανέλθουμε, γιατί όχι, με μια ευχάριστη και αισιόδοξη νότα για λευκές γιορτές!

Ας το ελπίσουμε!

arahovameteo 10-12-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας!!
Πολυ ωραία ανάλυση!!!
Νίκο- Γιώργο συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας!!!
Τιμάτε, απ´ το μετερίζι σας, με τον καλύτερο τρόπο την Αράχωβα!!!!

συνολικες επισκεψεις