Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Με ραδιενεργό πολώνιο είχε δηλητηριαστεί ο Αραφάτ!


             

Ο θάνατός του παρέμενε μυστήριο
Αίνιγμα ήταν μέχρι πρόσφατα ο θάνατος του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ το 2004, καθώς οι περίπου πενήντα γιατροί που τον εξέτασαν δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τι ήταν αυτό που του στέρησε τη ζωή. Ντοκιμαντέρ του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα έρχεται οκτώ χρόνια μετά να ρίξει φως στην υπόθεση υποστηρίζοντας πως ο εμβληματικός ηγέτης είχε δηλητηριαστεί με ραδιενεργό πολώνιο.


Το ντοκιμαντέρ επικαλείται συμπεράσματα από τις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία σε βιολογικά δείγματα που ελήφθησαν από τα προσωπικά αντικείμενα και ρούχα του Αραφάτ.

«Βρήκαμε πολώνιο σε σημαντικά επίπεδα στα δείγματα αυτά» δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ραδιοφυσικής της Λωζάννης Φρανσουά Μποσίντ, προσθέτοντας πως για να επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατος του Αραφάτ προκλήθηκε από δηλητηρίαση θα πρέπει να γίνει εκταφή της σορού του.

Ο Αραφάτ αρρώστησε ενώ βρισκόταν πολιορκημένος από τον ισραηλινό στρατό στο γενικό επιτελείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 2004 στο Παρίσι.

Με ραδιενεργό πολώνιο είχε δηλητηριαστεί και ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος πέθανε το 2006 στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

συνολικες επισκεψεις